Selecteer een pagina

De ABC van meditatie

Wat is meditatie precies? Veel mensen denken dat meditatie betekend, je hoofd leeg maken en nergens aan denken. Dit is echter bijna onmogelijk om te doen. Je gedachten gaat namelijk altijd zijn gang en blijft aan het werk. In de onderstaande video wordt de ABC van Meditatie beter uitgelegd. Deze monnik legt op een duidelijke manier uit wat mediteren precies is en waarom het goed is om te doen.

Geef je gedachten een opdracht

Meditatie voor beginnersHet belangrijkste element uit deze video is het controleren van de crazy monkey gedachten. Door je gedachten een opdracht te geven, kun je gefocust zijn. Dit werkt hetzelfde wanneer je bijvoorbeeld hard aan het sporten ben. Je bent volledig gefocust op het geen wat je aan het doen bent. Je gedachten zijn een met je handelingen. Meditatie voor beginners bestaat vooral uit het controleren van je gedachten stroom.

Het mooie van dit, is dat de gedachte te trainen is. Wanneer je je gedachten bewust gaat trainen kun je veel gemakkelijker focus houden bij het geen wat je aan het doen bent. Al is het focus op sport, focus in gesprekken in vorm van luisteren, focus tijdens leren. Rust in je gedachten biedt ruimte voor het geen wat je echt wilt bereiken.

Simpele meditatie oefening

In deze simpele meditatie voor beginners oefening kun je gewoon achter je computer uitoefenen.

Ga rustig zitten of liggen, het maakt niet uit hoe je zit of lig, zolang je maar ontspannen kunt zijn. Voor mij werkt het het prettigst als ik rechtop zit met een rechte rug, beide benen op de grond en me handen ontspannen op me benen.

Probeer nu je volledige aandacht te brengen naar je ademhaling. Sluit je ogen en adem rustig in en uit. Voel de lucht door je neus je lichaam in stromen en adem rustig uit. Probeer deze focus op je ademhaling een tijdje vast te houden.

Door dit ongeveer 5 minuten te doen kun je al behoorlijk ontspannen en de gedachte motor even wat rust geven.